Καταρράκτης
Καταρράκτης και Χειρουργική αντιμετώπισή του
Ο καταρράκτης εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικίες 60 ετών και άνω, αν και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προδιαθέτουν για ταχύτερη εμφάνισή του. Τέτοιοι παράγοντες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης , η υψηλή μυωπία, η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη ), η ακτινοβολία και οι τραυματισμοί του οφθαλμού.
Συμπτώματα του καταρράκτη:
Προκαλεί ανώδυνη θόλωση της οράσεως, «φωτοστέφανα» γύρω από τα φώτα, κυρίως τις βραδινές ώρες, φωτοευαισθησία, διπλωπία και διαθλαστικές μεταβολές. Ο καταρράκτης, πιο συχνά, εμφανίζεται και στους δύο οφθαλμούς.
Αντιμετώπιση και μικροχειρουργική καταρράκτου:
Η απόφαση για επέμβαση δεν λαμβάνεται με βάση τον βαθμό ωρίμανσης του καταρράκτη αλλά πόσο επηρεάζει τον ασθενή στις καθημερινές δραστηριότητες του και στην ικανότητα ασφαλούς οδήγησης τη νύχτα.
- Στο ιατρείο πραγματοποιείται πλήρης μελέτη του καταρράκτη και εξατομικευμένη συζήτηση του επιθυμητού διαθλαστικού προβλήματος του ασθενούς.
- Η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη πραγματοποιείται στα χειρουργεία μιας ημέρας, (One Day Surgery- ODS). Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται σε 15΄- 20΄, αν και απαιτείται συνολική παραμονή του ασθενούς στον χώρο περίπου 2 ώρες, για την σωστή προετοιμασία του.
- Μετά από έναν εκτενέστατο προεγχειρητικό έλεγχο, η επέμβαση πραγματοποιείται με την ενστάλαξη τοπικού αναισθητικού κολλυρίου, όπου αφαιρείται ο θολός φακός και αντικαθίστανται από κορυφαίας ποιότητας ενδοφακού, έτσι ώστε ν’ αντιμετωπιστούν και οι διαθλαστικές ανωμαλίες. Δίνονται μετεγχειρητικές οδηγίες και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του.
- Ο ασθενής παρατηρεί άμεσα βελτίωση της οράσεως μετεγχειρητικά, αν και η πλήρης ίαση ολοκληρώνεται περίπου στις 4 βδομάδες μετά την επέμβαση.
Η εγχείρηση για τον καταρράκτη έχει ποσοστό επιτυχίας 95%, αν δεν υπάρχει υποκείμενη νόσος.